PSK chce podporiť cestovný ruch Honbou za pokladmi Prešovského kraja

28.06.2013 Prešov

Prešov 28. júna (TASR) – Honba za pokladmi Prešovského kraja je názov ďalšieho zo série projektov, ktoré pripravil vyšší územný celok v rámci podpory cestovného ruchu. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková informovala, že na všetkých návštevníkov kraja čaká veľká letná hra o zaujímavé ceny.
"V kraji sa nachádza množstvo jedinečných pamiatok. Ľudia o nich vedia, ale mnohé nikdy nenavštívili. Honba za pokladmi Prešovského kraja má vyvolať záujem o tieto miesta, podnietiť ľudí k tomu, aby tam vyrazili a strávili pekný deň," priblížila Fitzeková.
Vysvetlila, že vybrali 16 rôznych inštitúcií a lokalít, ktoré označili ako poklady PSK. Každé z týchto miest ponúka návštevníkom nejaký bonus - zľavu na vstupnom alebo zaujímavý darček. Kompletný zoznam všetkých zapojených lokalít je uverejnený na webovej stránke samosprávneho kraja.
"Robili sme výber tak, aby nešlo len o historické pamiatky, ale napríklad aj možnosti zábavy. Preto návštevníkom ponúkame od Múzea Jozefa Maximiliána Petzvala v Spišskej Belej, cez miniskanzen drevených chrámov v Ľutine, až po biokúpalisko Sninské rybníky," konkretizovala hovorkyňa.
Dodala, že vo výbere nechýbajú hrady Ľubovňa a Kežmarok, kaštiele v Hanušovciach nad Topľou, Humennom a v neposlednom rade ani skanzeny v Starej Ľubovni, Bardejovských kúpeľoch a Humennom.
Fitzeková spresnila, že pre tých, ktorí sa rozhodnú poklady kraja spoznávať a hľadať systematicky, je pripravený pas hľadača pokladov. Ten nájdu v každej pokladnici zapojenej inštitúcie, ale môžu si ho tiež stiahnuť na webovej stránke PSK.
"Do pasu hľadača môžu v každom mieste zo zoznamu dostať pečiatku. Keď budú mať minimálne päť pečiatok a vyplnený pas odošlú organizátorom, budú zaradení do žrebovania o zaujímavé ceny, medzi ktorými nechýbajú atraktívne víkendové pobyty," pripomenula hovorkyňa.
Dodala, že hra bude prebiehať počas prázdnin, štartuje 1. júla a vyvrcholí 15. septembra. Okrem toho počas celého obdobia môžu na webovej stránke návštevníci hlasovať za najkrajšie miesto, ktoré navštívili.
"Ďalšie pripomienky z návštev čakáme tiež na Facebooku. Chceme, aby nám účastníci napísali svoje pocity a dojmy z navštívených miest, prípadne ponúkli nápady na zlepšenie," zdôraznila hovorkyňa.
Vyhodnotenie letnej hry sa uskutoční na prelome septembra a októbra pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu, kedy sa budú žrebovať víťazné pasy hľadačov pokladov.
Prvý ročník Honby za pokladmi Prešovského kraja sa realizuje vďaka finančnej podpore Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007-2013. PSK verí, že hra turistov osloví a spropaguje sa množstvo zaujímavých miest v kraji.
 

Vyberte región